След последното гласуване стана ясно, че подкрепата за Ирина Бокова намалява

Българският кандидат за шеф на ООН скара Русия и Германия.  Берлин обвини Москва в лъжа заради твърдението, че канцлерът Ангела Меркел оказва натиск България да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. 

По темата

Говорителят на германското министерство на външните работи Мартин Шефер заяви, че "не е приятелско" официална представителка на Русия да обявява пред света "неща, които са обективно неверни".

Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че на срещата на върха на Г-20 в началото на този месец страната й е дала на Меркел ясно да разбере, че "всеки опит да се повлияе на България е неприемлив". 

От свои източници NOVA научи, че е много вероятно утре нашето правителство официално да направи рокадата с номинираните. След четвъртото гласуване в Съвета за сигурност стана ясно, че подкрепата за Ирина Бокова намалява. 

Допреди два дни вицепремиерът Румяна Бъчварова нито потвърждаваше, нито отричаше рокадата с българската номинация за ООН. Днес вече е на мнение, че дотук Ирина Бокова се представя неубедително.

Досега представянето на Ирина Бокова не е убедително. Резултатите, които се виждат и са публично известни, показват, че има реакция срещу тази кандидатура”, на мнение е вицепремиерът Румяна Бъчварова.

 „Аз предполагам, че в предстоящите дни ще има новини. Но в каква посока, все пак нека изчакаме министър-председателя и Министерският съвет да вземат своето решение”, коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Недомлъвките заразиха и част от министрите. „Твърде много „Ако” в тези въпроси”, коментира образователният министър Меглена Кунева.„Бих подкрепил кандидатура, която има шанс”, категоричен е здравният министър Петър Москов.

От Европейската комисия отрекоха началник кабинета Мартин Зелмайер да е „номинирал” Кристалина Георгиева чрез горещата си подкрепа за нея в Twitter. „Това е мнение, което споделят всички тук, в Брюксел и извън него. За необикновените качества на г-жа Георгиева. Тя все още е комисар, ако това питате”, заяви говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн. Засега от екипите и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова, отказват официален коментар.