Дали и как може да стане това?

Рокадата с кандидата ни за шеф на ООН - все по-вероятна. От свои източници NOVA научи, че най-вероятно утре българското правителство ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева. Дали и как, обаче може да стане това?

През последните 3 дни има много говорене и почти никаква информация по тази тема. Днес обаче представители на управляващите дадоха ясен знак, че действително се обмисля еврокомисарят Георгиева да смени сегашния български претендент за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

По темата

Така стигаме до две възможности. Първата - няколко европейски страни начело с Германия номинират Кристалина Георгиева за генерален секретар и тя влиза в състезанието почти на финалната права. И с подкрепата на България.

И втората възможност, за която и вие говорите - правителството на България издига Кристалина Георгиева, но, както твърдят нашите източници - не оттегля Ирина Бокова. Процедурата го позволява.

Формален повод за цялата дискусия стана намаляващата подкрепа за Ирина Бокова при четвъртото гласуване в Съвета за сигурност, когато тя от трета остана пета.

Допреди два дни вицепремиерът Румяна Бъчварова нито потвърждаваше, нито отричаше рокадата с българската номинация за ООН. Днес вече е на мнение, че дотук Ирина Бокова се представя неубедително.

Досега представянето на Ирина Бокова не е убедително. Резултатите, които се виждат и са публично известни, показват, че има реакция срещу тази кандидатура”, на мнение е вицепремиерът Румяна Бъчварова.

И въпреки пълното официално мълчание по упоритите слухове, Бъчварова призова.

„Не трябва този дебат да го правим по този махленски начин. Като всичко останало в държавата”, на мнение е Бъчварова.

Незапознат в детайли се оказа и дясната ръка на премиера в Народното събрание.

„Аз предполагам, че в предстоящите дни ще има новини. Но в каква посока, все пак нека изчакаме министър-председателя и Министерският съвет да вземат своето решение”, коментира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Недомлъвките заразиха и част от министрите.

„Твърде много „Ако” в тези въпроси”, коментира образователният министър Меглена Кунева.

„Бих подкрепил кандидатура, която има шанс”, категоричен е здравният министър Петър Москов.

Според социолога Андрей Райчев единственият сигурен шанс оттук нататък е страната ни да се изложи.

„Тя шанс има. Ако нямаше шанс, нямаше да я махат. Ако продължи така – ще изгубим. Ако пък направим оттеглянето, недай си Боже, ще се изложим. Ще станем анекдот. Виц”, възмути се социологът Андрей Райчев.

Райчев е на мнение, че Германия и Европейската народна партия недопустимо кадруват в политиката на България. А Бокова се явява жертва на техния рекет. Според политическия анализатор Георги Харизанов обаче рекетът се е случил в друг момент и с други хора. И смяната на кандидата ни е уместна.

„Лично за мен ще бъде поправяне на грешка. Изказах се няколко пъти остро за кандидатурата на г-жа Бокова, преди тя да бъде утвърдена под силния натиск на Първанов”, заяви политическият анализатор Георги Харизанов.

Мъглата не се разсея и по международна линия. От Европейската комисия отрекоха началник кабинета Мартин Зелмайер да е „номинирал” Кристалина Георгиева чрез горещата си подкрепа за нея в Twitter.

„Това е мнение, което споделят всички тук, в Брюксел и извън него. За необикновените качества на г-жа Георгиева. Тя все още е комисар, ако това питате”, заяви говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

Засега от екипите и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова, отказват официален коментар.