Фаворит в тези избори безспорно ще бъде кандидатът на ГЕРБ, коментира още той

Ние участваме в тези избори, за да ги спечелим. Знаем какво трябва да се прави, аз имам опит”, заяви в студиото на „Здравей, България” кандидатът за президент АБВ и коалиция от още шест партии Ивайло Калфин. 

По темата

Битката е трудна, но това все пак са мажоритарни избори и според мен много важно е българите да подберат кандидата, който ще върши работата, която те очакват в тази институция и няма да бъде посочен от някоя голяма партия. Ако само големите партии печелят изборите, много скучен става политическия пейзаж”, каза още той. 

„Виждам съвсем различна президентска институция, от тази, която е в момента. Не е задължително тя да бъде във война с правителството, напротив. Президентът трябва да бъде контрапункт, да има собствена позиция и доказана възможност да защитава позиция, но той трябва да търси и съгласието. По темата за бежанците трябва да се търсят общи действия, а не конфронтация между институциите”, обясни Калфин. 

Според него охраната на границата и ситуацията с бежанците е тема, която се решава не само с „повишаване на тона и искания към Европа”, а с политики и общонационален диалог. 

„Конкуренти са всички участници, фаворит в тези избори безспорно ще бъде кандидатът на ГЕРБ като най-голяма партия”, коментира той. 

Кандидатът ни за вицепрезидент ще е ясен до десетина дни. Още обсъждаме различни варианти с коалиционните ни партньори”, обясни Калфин.