Той не е искал да обиди страната и гражданите й

Руският телевизионен водещ Пьотр Толстой, избран за депутат от листата на „Единна Русия”, нарече изказването си за България хумористично и увери, че не искал да обиди страната и гражданите ѝ, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

По темата

Толстой поясни, че просто обърнал внимание на това, че руснаци активно купуват недвижими имоти на територията на България.

„В това няма нищо лошо и не съм целил да обидя по никакъв начин България или българите”, подчерта той.

„Учудвам се на толкова неадекватната оценка на това напълно хумористично изказване”, добави новоизбраният депутат.

"България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме”, това каза известният руски телевизионен журналист в неделя. Репликата разбуни духовете у нас и предизвика бурни реакции на политици и потребители на социалните мрежи.

В Народното събрание ГЕРБ призова Толстой да се извини за казаното.

"ГЕРБ определя като недопустими изказванията на Пьотр Толстой. Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партията „Единна Русия“ да се извини публично за провокативното си поведение”, заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на партията Цвета Караянчева. Тя допълни, че от ГЕРБ няма да позволят на никого да ни вменява комплекс за малоценност и осъждат всеки опит за насаждане на омраза и разцепление.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се обърна към управляващите: „Не мислим, че трибуната на НС е мястото за обсъждане на изказването на руския депутат, но ни предизвикахте с лъжите, които изрекохте”. 

„Това, което правите днес, е още едно доказателство за това защо светът гледа на България по този начин, защо от Изток някой иска да купува, а от Запад – да ни прави буферна зона за бежанци. Защото управляващите в България са хора без характер, без позиция по националните интереси, а където и както им изнася, където са „началниците”- натам се кланят. Говорите тук от името на народа - питахте ли народа, когато си вдигнахте ръката за санкциите срещу Русия, питахте ли земеделските производители колко загубиха, от чие име го направихте, има ли решение на българския парламент за това?”, добави тя.