Ниските нива на никотинамида играят роля за развитието на екземи

По-ниските нива на форма на витамин В по време на бременността увеличават риска от екзема за детето, сочат резултатите от британско изследване, пише БТА.

Ниските нива на никотинамида и свързани с него метаболити на триптофана играят роля за развитие на екзема по време на бременността, заявиха учени. 

По темата

Заключенията им потвърждават онова, което техни колеги отдавна подозираха - че кожното заболяване се появява по време на развитието на плода в утробата и че допълнителни познания могат да допринесат за предотвратяване на екзема.

За целите на изследването били измерени нивата на кинуренина, кинуреновата киселина, антраниловата киселина, триптофана, никотинамида и N1-метилникотинамида в серума у 497 жени в напреднала бременност. Макар нивата им да не са свързани с развитие на екзема до 6-месечна възраст, се оказало, че по-високите им нива водят до по-малък риск от кожното заболяване за 12-месечни деца.

Връзката между нивата на никотинамида у майката по време на бременността и риска от атопична екзема за потомството й досега не бе изследвана, отбелязаха учените.