Защо някои жени го предпочитат и какво мислят специалистите по въпроса?

 

„Има много пациентки, които не искат да раждат в болница. Но има и друг поток от пациенти, които са съгласни да родят в болница, но без ние да вземаме активно участие в тяхното раждане. Те не искат да им се слага абокат, не искат да отваряме инструментално околоплодния мехур. Те възприемат това като вмешателство в хода на родилния процес”, заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".


„Не съм съгласна с твърдението, че нямаме отношение към родилките. Увеличаването на възрастта за раждане е рисково. Нека бременните пациентки да имат доверие в лекарите”, добавя д-р Валентина Григорова.


„По време на първата ми бременност имах безброй въпроси, но си избирах два-три, които да задам. Сега тук ми отделят много време и внимание. Чувствам се спокойна”, казва Надя, която е бременна с второто си дете.


Припомняме, че преди дни дете почина по време на раждане. 37-годишна жена искала да роди детето си без медицинска помощ в дома си в село Иван Вазово. По време на раждането детето се задушило и починало.


Галя и Боян признават, че нямат доверие на болничните заведения. Заради това жената решила да роди сама, в домашни условия. Освен нежеланието да посети болница, двойката не е потърсила помощта на лекари за раждането.


Хората в селото разказват, че жената е последователка на руската секта "Анастасия", чийто основател проповядва живот в родови екоселища, далеч от цивилизацията. Вероятно затова, Галя не възприема смъртта на бебето си като трагедия.


Повече по темата гледайте във видеото.