Надявам, че ще бъда оценена по заслуги, добави тя

"Моята работа е да се представя възможно най-добре и да се надявам, че ще бъда оценена по заслуги, а не по продължителност на кампанията", заяви европейският комисар Кристалина Георгиева, която се включи със закъснение в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН. 

По темата

Бившият вицепрезидент на Световната банка заяви в интервю за Асошиейтед прес, че за днешното ѝ изслушване пред Общото събрание на ООН, най-голямо значение имат нейните умения и решимост, които ще приложи на този пост.

Тя посочи, че е имало "елемент на изненада", когато българският министър-председател Бойко Борисов я е помолил да влезе в надпреварата, след като е оттеглил подкрепата на правителството за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, също от България.

"Позамислих се малко, защото си дадох сметка, че процесът е толкова напреднал. Но после си помислих също: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс, или не. За да разбера, трябва да се включа", каза Георгиева.

Като човек, който влиза в надпреварата на по-късен етап, тя признава, че е в "неизгодно положение", защото има по-малко време да се представи. Двама източноевропейски кандидати, които отпаднаха от надпреварата - бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и външният министър на Черна гора Игор Лукшич, са я подкрепили заедно с правителствата на Унгария и Латвия, изтъква Георгиева. 

Според нея регионалното представителство и равенството на половете са важни, защото "ООН е най-всеобхватната организация, която имаме". Тя каза, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН, съобщава БТА.