Очаква се изказването ѝ да продължи около два часа

По темата

Изслушват Кристалина Георгиева пред Общото събрание на ООН днес. Предвидено е изслушването да започне в 18:00 часа българско време и да продължи около два часа. Кристалина Георгиева, която в момента е заместник- председател на Европейската комисия, се включи в надпреварата за най-висшия пост в ООН преди по-малко от седмица.

Кристалина Георгиева, която в момента е заместник- председател на Европейската комисия, се включи в надпреварата за най-висшия пост в ООН преди по-малко от седмица. 

На първите пет предварителни гласувания в съвета за сигурност убедително начело беше португалският бивш премиер и бивш върховен комисар на Световната организация за бежанците Антониу Гутиериш.

Следващият кръг ще се състои в сряда. Според премиера Бойко Борисов обаче, изказвания на президента Росен Плевнелиев са влошили отношенията ни с Русия, чийто глас е изключително важен.

„Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично, до голяма степен влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме и аз, и президентът на Русия Владимир Путин, и министър-председателят Дмитрий Медведев, успяхме да отрегулираме нещата. Така че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка със всички важни играчи”, коментира премиерът Бойко Борисов.