Самият Гутериш обеща да служи на „най-уязвимите“

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващ генерален секретар на организацията. 

По темата

Съветът препоръчва на Общото събрание да избере именно Гутериш за следващия генерален секретар на ООН.

Изборът идва, след при всички шест предварителни гласувания в Съвета, Гутериш водеше убедително. При последното гласуване тази сряда за него гласуваха петте постоянни членки на Съвета - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

Няколко часа след решението на Съвета за сигурност  Антониу Гутериш обеща да служи на „най-уязвимите“, показвайки човечност и признателност. Той обеща да служи на „жертвите на конфликти, тероризъм, на жертвите на нарушения на човешки права, на жертвите на бедност и несправедливост“.  "Имам само две думи, за да опиша какво чувствам в момента: благодарност и смирение", каза Гутериш той като благодари за оказаното му доверие. 

България номинира генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за свой кандидат на 11 февруари тази година.

След като в края на септември на петото гласуване в Съвета за сигурност, тя завърши на шесто място, България оттегли подкрепата си от нея и да издигне заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Ирина Бокова обаче реши да не се оттегля от надпреварата и така се оказа, че сред претендентите за поста има две българки. 

Според данните на ООН при вчерашното гласуване Ирина Бокова е била на четвърто място и първа при жените, а Кристалина Георгиева - седма. Агенция "Ройтерс" обаче се вглежда по-внимателно в данните за вота и твърди, че всъщност Бокова е втора, а Кристалина Георгиева - девета. 

Репортер: Ясен Дараков