Достойното е Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно, посочи Георги Първанов

„Премиерът Бойко Борисов да поеме своята отговорност и да подаде оставка заради представянето на официалната българска кандидатура за ООН”, поискаха на извънредна пресконференция от АБВ. 

"Това е мъжкото поведение", коментира лидерът на партията Георги Първанов. Според него излагацията за България е пълна.

„След направените усилия от страна на властта у нас, представянето на Кристалина Георгиева и заемането на осмата позиция при гласуването е унизително. Достойно е тя да бъде оттеглена от Европейската комисия. Не виждам как ще налага авторитета си в такава ситуация", коментира още Първанов. 

"Не мога да поискам оставката на Ангела Меркел. Но, ако тя е съпричастна, трябва да последва някакво извинение. Или поне нейните питомци в България да се извинят", добави още бившият президент. 

По темата

По думите му представянето на Ирина Бокова и гласовете, които тя е събрала, са похвални. От АБВ подчертаха, че тя е в групата непосредствено след лидера. "Тя защити своето име, въпреки позицията на българското правителство”, заявиха от АБВ. В нейна подкрепа от партията цитираха поговорката "И сам войнът е войн".

Португалия пък беше похвалена за това, че е успяла да наложи своя кандидат за генерален секретар на ООН при такава сериозна конкуренция.

От АБВ обясниха, че ще търсят подкрепа за вот на недоверие за цялостната политика на правителството, но след президентските избори, за да не се измести дебатът от изборите.

Заради провала на българската кандидатура за генерален секретар на ООН и заради слугуване на чужди интереси, с пренебрегване на националния, от БСП също поискаха незабавно оставките на премиера и целия му кабинет, както и оттеглянето на Кристалина Георгиева от поста еврокомисар.

От левицата заявиха, че очакват позицията и на другите парламентарни групи по вота на недоверие към правителството, което според тях ще бъде водоразделът за това дали поддържат правителството или не, за да се изяснят позициите.

„Политическата отговорност за провала ни в състезанието за генерален секретар на ООН е оставка на кабинета. Гласуването показва, че единственият български кандидат с шанс беше Ирина Бокова”, заяви Корнелия Нинова.

В последното гласуване Бокова е втора, а Георгиева - девета, тоест с издигането на втората кандидатура българският премиер и правителството са  дискриминира ли Ирина Бокова. „Това беше извършено под чужд натиск и всички внушения, че имаме външна поддръжка за кандидатурата на Георгиева, се оказаха лъжа. Бойко Борисов и правителството предадоха националния интерес. Правителството на Борисов не е суверенно, то изпълнява чужди задачи”, коментира още Нинова.

„Предупреждавахме, че смяната на официалния кандидат на България за генерален директор на ООН е фундаментална грешка. Класирането на официалната и неофициалната кандидатура показа, че когато правителството заема подобни решения, без да се консултира нито с партиите в парламента, нито с обществото, нито с експерти, се правят грешки. Това е предната грешка в българската външна политика за последните 25 години”, коментира Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

„Когато България имаше шанс да излезе със силна кандидатура за този пост правителството взе решение, което на практика унищожи шансовете на Бокова. Правителството трябва да даде много ясен отговор кои са причините за подобно безумно решение”, допълни той.

Според него кандидатурата на Георгиева е била издигната, за да попречи на реалната кандидатура на Ирина Бокова.

„Основният виновник за това е Кристалина Георгиева. И тъй като няма процедура, по която тя да бъде отзована, ние призоваваме премиерът и външният министър да поискат от нея сама да си подаде оставката и да спре повече да излага България.  Това, което тя направи, беше обслужване на чужди интереси, а не доброто име на България”, допълни Каракачанов.

Относно искания вот на недоверие Каракачанов заяви, че по време на избори тази тема не е актуална.

„Иначе ще се загуби смисълът по целия дебат. Ние ще искаме дебат по цялата външна политика. България няма собствена външна политика с характер, а се люшка между интересите на един или друг геополитически играч”, категоричен беше той.

„Ден след злополучното гласуване на предложената от правителството втора българска кандидатура – на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, сме свидетели на доста странни реакции на премиера Бойко Борисов, които показват дълбоко неразбиране на случилото се”, коментира Пламен Орешарски.

Според него провалът е толкова мащабен, че образът на българската дипломация ще бъде замъглен години напред и ще бъде проблем за всяка по-нататъшна българска кандидатура, включително за номинация на Ирина Бокова за евентуален подгласник на Гутериш, каквато настройка има сред влиятелните кръгове в ООН.

„За Кристалина Георгиева оставката й от ЕК е все по-актуална”, добави Орешарски. 

Премиерът Борисов предупреди, че ако послуша критиците и подаде оставка, в страната може да настане политически хаос. 

ПОЗИЦИЯТА НА БОЙКО БОРИСОВ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК