По-рано днес, след три неуспешни опита, се провали планираното за днес

Народното събрание не успя да събере кворум след три опита. При първия опит за започване на днешното извънредно пленарно заседание в залата се регистрираха едва 91 народни представители, което доведе до липсата на кворум. По този повод зам.-председателят на парламента Димитър Главчев обяви 20-минутна почивка, за да се съберат евентуално още депутати. 

По темата

Повторният опит за събиране на парламентарен кворум отново не пожъна успех. Този път се регистрираха 96 народни представители, заради което Главчев даде още една 20-минутна почивка. При третия опит в пленарната зала се регистрираха едва 95 народни представители. 

Според ГЕРБ и Патриотичния фронт било работа на БСП и ДПС сами да си осигурят кворум, след като са свикали извънредно заседание. Въпреки това от ГЕРБ обмислят дали самите те да не свикат такова.

След като стана ясно, че кворум няма, депутатите от ДПС и БСП започнаха да скандират "оставка". Депутатите от БСП, ДПС и АБВ внасят над 70 подписа за свикване в сряда на ново извънредно заседание на парламента. Това съобщи председателят на ПГ на "БСП Лява България" Корнелия Нинова на брифинг след проваленото заседание.

Видео: БГНЕС

Реформаторите също смятат да събират подписи за свикването на извънредно заседание. Двете искания са заради различните теми в дневния ред.

„ГЕРБ днес се самоубиха ритуално и то три пъти. С тези свои действия те доказват нашите твърдения - страх от опозицията, дебати и истината по много важни въпроси, за които те направиха фатални грешки. Ако управляващите отново разиграват тези циркове, не дойдат или не се регистрират, ги призоваваме да си върнат заплатите, каза тя. 

"Ще Ви дам един приятелски съвет – не търсете парламентарни избори, г-жо Нинова, защото от 38 ще останете 25”, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Видео: БГНЕС

„След като няма управляващо мнозинство, най-добрият вариант и изход от тази ситуация са предсрочни парламентарни избори, за да се сформира ново, ценностно, хомогенно мнозинство в българския парламент”, заяви от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Междувременно премиерът Бойко Борисов пристигна изненадващо парламента. Той нареди на депутатите от ГЕРБ да свикат извънредно заседание и да приемат всички предложения за дневния ред на опозицията. Според него те не трябва да се подвеждат по "популизма на някои от колегите си".

Видео: БГНЕС

Борисов заплаши Реформаторския блок, че ако не се държат като управляващи, ще се раздели с тях като партньори. Според премиера те мълчат в Министерския съвет, а депутатите им се правят на опозиция. Борисов заяви, че "повече няма да се занимава с тях" и че от Парламентарната група на ГЕРБ са поискали да преформатира правителството.

Припомняме, че се очакваше народните представители да отменят дългата си предизборна ваканция от един месец, която гласуваха преди дни.