Предложението за дългата почивка дойде от "Атака"

Изненадващо депутатите си гласуваха едномесечна ваканция заради изборите. По предложение на депутат от „Атака” народните представители ще почиват не две седмици, както се очакваше, а цял месец. Те ще се върнат на работа чак на 9 ноември - първата сряда след президентските избори. 

По темата

Първоначалното предложение беше заседания да няма от 26-и октомври до 4-и ноември, но хората на Волен Сидеров предложиха парламентът да се разпусне веднага и 90 гласа подкрепиха това. 

Димитър Главчев от ГЕРБ, който в момента временно изпълнява функциите на председател на парламента, обясни, че предложението на "Атака" не е било съгласувано предварително с депутатите от ГЕРБ, но те все пак са решили да го подкрепят. 

"Предложението беше спонтанно и напълно неочаквано, но може би колегите са решили, че е по-добре да се работи нормално, когато няма предизборна обстановка, с което съм принуден да се съглася", заяви Главчев. „Това няма да забави работата", убеден е той.

ДСБ, БСП, АБВ и ДПС се обявиха против дългата ваканция. Според ДСБ решението за толкова дълга парламентарна почивка блокира промените в Изборния кодекс в полза на българите в чужбина. От партията искат Бойко Борисов да иницира свикване на извънредно парламентарно заседание. 

"Те не се ли тревожат от народа си, че няма да работят през това време, но ще получават заплати? Защо не отидат да кажат това на миньорите от мини "Бобов дол", които са работили и не си получават заплатите? Те няма да работят, ще лежат един месец и ще си получат заплатите", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

В действителност, въпреки че няма да има пленарни заседания, депутатите би трябвало да участват в работата на парламентарните комисии и именно заради това - да получават заплати за времето на парламентарната ваканция. 

От БСП обявиха, че ще започнат да събират подписи за свикване на извънредно заседание. 48 подписа са необходими, за да се поиска насрочване на заседание по време на парламентарната ваканция по конкретна тема. От ДПС са съгласни да дадат подписи. Според тях конкретната темата трябва да е окончателното разпускане на Народното събрание. 

"Изходът, може би, от тази ситуацията е свикване на извънредно заседание на Народното събрание за неговото саморазпускане", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

В крайна сметка БСП и ДПС събраха 51 подписа и внесоха искане за провеждане на извънредно заседание, за да може да се проведе парламентарен контрол, да се преразгледа продължителността на ваканцията и да се обсъди темата за търговското споразумение между ЕС и Канада. Съгласно парламентарния правилник председателят трябва да  насрочи заседанието в седемдневен срок.