Какво е да живееш в тази история вече 10 месеца?

Това е една история, в която най-често споменаваните думи са "кошмар", "гняв" и "омраза". Ексклузивно по NOVA - родителите на момичето, което обвини бившия кмет на Стрелча в изнасилване. Как се възстановява момичето след случилото се? И какво е да живееш в тази история вече 10 месеца?

15 януари 2016 г. Стрелча взриви цяла България с новината, че бившият кмет на града е обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче. Последваха арест и протести.

По темата

10 месеца по-късно делото срещу Иван Евстатиев е на финалната права. И докато той и адвокатите му категорично твърдят, че е невинен и между него и момичето е имало доброволен сексуален акт, родителите на момичето са категорични, че тя е била насилвана.

„Кошмарно беше всичко, много трудно преживя и продължава да преживява всичко, защото непрекъснато се пише, говори за това. И работихме много с психолози, с психиатри, за да може по-лесно да превъзмогне това, което се е случило, но по-добре се чувства вече. До момента, в който започнаха отново делата. Тежко го преживя детето, отново изпадна в психическа нестабилност”, обясни майката Христина Белухова. „Него като го видя, беше страшно - започна да трепери, изпоти се, не иска да влезе в залата, но първоначалният шок отмина”.

Десет месеца по-късно момичето говори за случилото се с подробности само пред психиатри и психолози.

„Значи, разказва донякъде и спира. Не ми е разказвала на мен”, продължава майката. „Всички я познават и знаят какво слънчево и прекрасно дете е. Тя каквато си е вкъщи, такава си е навън. Не е конфликтна личност, не е разпусната, не излиза, не пие алкохол. Не може вкъщи да е едно, в училище - друго, защото тя навън е само в училище. Тя не излиза, много рядко ходят на кафе, но в ранния час и се прибира до 20.00”, обяснява майката.

След задържането на Иван Евстатиев стана ясно, че преди сексуалния акт между двамата момичето е изпило огромно количество алкохол. По време на заседанията по делото, адвокатите на Евстатиев призоваха свидетели, които да свидетелстват, че тя пиела и преди.

„Това са лъжесвидетели, които се опитват по всякакъв начин да помогнат на обвинения. Да, негови познати и близки, които застават пред съда и се опитват да докажат, че дъщеря ни е пияница и че Евстатиев е невинен. Тя е виновна за всичко, тя го е накарала да пият и тя си е поискала секса сама”, заявява Христина Белухова.

Родителите вярват, че дъщеря им е била изнасилена. Не приемат версията на бившия кмет, че всичко е било доброволно.

Повече гледайте във видеото!