Фирмите все по-трудно намират работници, сочи проучване

Бизнесът у нас пред криза. Фирмите все по-трудно намират работници - показва последното проучване на пазара на труда. В кои сектори недостигът на кадри е най-голям?

Повече от половината работодатели у нас споделят, че не могат да запълнят своите свободни

По темата

позиции най-вече заради липса на умения у кандидатите. Очакванията са този процент да расте още през следващите няколко години. Най-търсени в момента у нас са електротехниците и строителите. Следват инженерите и шофьорите.

Класацията продължава с работници в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, лекари и мениджъри. 

Изненадващо IT специалистите останаха в дъното на  първата десятка по недостиг на кадри на пазара. 

От 20 години Валери обикаля Западна Европа с тира си. Най-големият плюс на работата си вижда във високото заплащане. Минусите обаче са повече. За първи път шофьорите попадат сред трите най-търсени професии у нас. А работодателите са притеснени най-вече заради големия брой български шофьори, отиващи на гурбет в чужбина. И молят за съдействие от държавата. 

Най-голям скок в класацията по недостиг на кадри е за представителите на ресторанторството и хотелиерството. От 10-о място миналата година - на 4-то през тази. В хотела на Боян се търсят целогодишно сервитори, бармани и рецепционисти. 

Разминаването между търсене и предлагане е основна причина за липсата на персонал, твърдят експертите. Гладът за IT-специалисти също е огромен. Причината да са чак на 10-о място в класацията обаче се дължал на това, че те по-лесно намират работа. 

В челните места на липсващите специалисти са и лекарите. Основната причина е ниското заплащане. Единственият начин бизнесът да се справи с недостига на работници е да си ги внася отвън - категорични са анализаторите. Тенденция през последните години е липсващите служители да се наемат от Азия.