Част от ремонтите по основни пътища в страната обаче ще продължат

Държавата е готова за зимата на пътя. В това увериха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Част от ремонтите по основни пътища в страната обаче ще продължат.

Над 3070 са снегорините, които ще чистят от снега и леда от пътищата тази зима. Очаква се още първите 10 дни на ноември да започне по-сериозна промяна във времето и затова те трябва да са напълно готови.

По темата

Ето и как трябва да изглеждат пътищата в зависимост от трафика на тях, по време на снеговалеж. Основните пътища с над 4000 автомобила на ден може да имат снежни натрупвания до 3 см. При по-малко натоварените снегът може да е до 5 см. А при пътища, ползвани от над 500 автомобила, натрупванията може да са до 7 см.

В пълна готовност. Това е състоянието на фирмите,  които тази зима ще се грижат пътищата да останат без снежинки по тях. Или поне без сериозни натрупвания на сняг и заледявания.

„Всички фирми към 1-ви ноември трябва да въведат техниката си в готовност и съответно сол и химикали”, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Да апелирам към всички шофьори на време да сменят гумите си”, каза директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Въпреки успокоенията, че всичко е готово, шофьорите очакват неочакваното. Още от сега е ясно обаче ще има и предизвикателства за шофьорите. Ремонтите на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” ще продължат още няколко месеца, въпреки плановете на пътната агенция да са готови до декември.

Тунелът „Ечемишка” е едно от пътните съоръжения, при които ремонтът ще продължи до догодина. Именно затова пътните експерти прогнозират, че проблемите с трафика на АМ „Хемус” ще останат и през зимата.

„Ще имаме двупосочно движение в едната тръба на тунелите, както и преди и след тунелите”, допълни регионалният министър Лиляна Павлова.

А магистралата ще бъде напълно затваряна за почистване. И още - ако обстановката през зимата на магистрала „Хемус” се окаже тежка, камионите ще бъдат спирани или отклонявани. На много места обаче всичко вече е готово. Около 400 милиона лева тази година са дадени за ремонти на пътищата като 70% от тях са отишли за трасета в Северна България.

Преди месеци ви разказахме за пътя Видин – Димово, което е основно трасе до Румъния. Но трафикът минаваше на метри от домовете на местните жители през огромни дупки. Това доведе до блокади, а дупките се оказаха подходящи за засяването на… картофи. Днес жителите на Димово вече са доволни, но не съвсем. Парите за ремонти били почти колкото приходите от продадените винетки. Досега са купени около 6 милиона.

Повече по темата гледайте във видеото.