Това пише в тефтера на бивш премиер на страната

Режимът на Кадафи е отговорен за заразяването на близо 400 деца със СПИН в болницата в Бенгази! Сензационното разкритие направиха френски разследващи журналисти. Според тях данните за престъплението са открити в тефтера на бивш либийски премиер. Как медиците ни, осъдени в Либия, посрещнаха новината 12 години след смъртната присъда?

По темата

Осем и половина години затвор. 4 дела. Две смъртни присъди чрез разстрел. 2910 дни кошмар.

След дълъг процес и преговори петте ни медицински сестри, се прибират в родината. Най-сетне свободни. С тях е и осъденият на четири години затвор български лекар.

Разследването на френския сайт "Медиапар" идва цели 17 години след задържането на медиците.

„Най-сериозното доказателство за невинност”. Така Здравко и Кристияна коментираха новината.

„Първата ми мисъл, която мина през главата е, че рано или късно, тази истина трябваше доказуемо вече да излезе наяве”, коментира д-р Здравко Георгиев.

„През годините ние самите сме се съмнявали в такава версия - че това е направено от самите тях”, коментира Кристияна Вълчева.

Журналистите твърдят, че разполагат със записки на бившия либийски премиер Шукри Ганим. От тях става ясно, че двама високопоставени служители на либийкото разузнаване лично са участвали в престъплението.

„Не че това може да ни върне част от живота, от загубения живот, но все пак ще бъде нещо добро за нас, ако ние можем да осъдим Либия. Забравили сме нашите мъчители, забравили сме това, което ни е сторено, продължили сме напред. Но за всички останали, които някога са се съмнявали в нашата невинност, е хубаво това да излезе наяве”, каза още Кристияна Вълчева.