Отговорността за тази криза е лично на премиера Борисов, заявяват от партията в декларация

От ДСБ разпространиха декларация по повод първи тур на избори за президент и вицепрезидент.

По темата

В нея ръководството на партията първо изказва благодарност към избирателите, подкрепили Трайчо Трайков и Съби Събев.

Според ДСБ обаче резултатите от първия тур „дестабилизират страната и са предпоставка за политическа криза, реставрация на левицата и антиевропейски, фалшив национализъм. Отговорността за тази криза е лично на премиера Борисов”.

„Многократно и арогантно той отказа протегнатата ръка вдясно от центъра. С навеждането си към Ердоган и Путин постави на карта членството в  ЕС и НАТО. По обиден за цялата нация начин забави номинацията на ГЕРБ и издигна кандидат, неприемлив за десните избиратели не само в РБ, но и в ГЕРБ”, се казва още в декларацията.

След това припомнят, че от една година са оттеглили подкрепата си за правителството.

„Днес ние не можем да заставим своите избиратели да подкрепят нито един от участниците във втория тур, представители на тази политика. С поведението си по време на кампанията те допълнително отблъснаха десните избиратели и убедените демократи. Тяхна задача е да спечелят загубеното доверие за седем дни”.

Освен това според ДСБ десницата трябва да започне на чисто и да изгради алтернатива на настоящото управление, да обедини демократите, реформаторите, десните хора в България.

„ДСБ започва интензивна подгтовка за явяване на парламентарни избори”, се казва още в декларацията.

Кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук