Много от европейските лидери подкрепяха Хилъри Клинтън

Европа поздрави Доналд Тръмп за победата, но с известни резерви.

По темата

Лидерите на институциите в Брюксел избраха по-скоро сдържания тон днес, след като в последните месеци много от тях подкрепиха пряко или косвено загубилата битката Хилъри Клинтън. Генералният секретар на НАТО и председателите на европейските институции изразиха очакването да се чуят и видят с новоизбрания президент на САЩ при първа възможност.

Бъдещето на Трансатлантическото сътрудничество - връзките на Европа с Америка - бяха основната пресечна точка в изявленията на лидерите на ЕС и НАТО.

„Отношенията ЕС-САЩ са ключови за световната стабилност. ЕС иска да запази това сътрудничество, надяваме се така да мисли и бъдещият американски президент”, заяви Мартин Шулц, председател на Европейския парламент.

Изборът на Тръмп предизвика шок в Германия. Правосъдният министър написа в Twitter, че това не е краят, но светът полудява. А приближен на канцлера заяви, че няма никаква идея какво Тръмп ще прави като президент.

„Германия и Съединените щати са свързани от общи ценности - демокрация, свобода, уважение на личността, независими от произход, цвят на кожата, религия, пол или политически убеждения. На тази основа, предлагам близко сътрудничество на бъдещия президент Доналд Тръмп”, заяви Ангела Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд реагира доста по-нервно на избора на Тръмп и настоя за незабавни разговори, за да се изясни позицията му по международните проблеми.

„Тези американски избори дадоха началото на период на несигурност”, заяви Оланд.

Още по време на предизборната кампания, френските политици открито подкрепиха Клинтън и обявиха, че объркана политика на Тръмп е аларма за света.

Освен сдържаните поздравления, днес в Брюксел се чуха и думи на песимизъм. Социалистите, либералите и зелените, отбелязаха, че Европа поне в близките пет години ще трябва да се научи да се справя сама. А председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента определи победата на Тръмп като „пълзяща зараза”, земетресение и заплаха за бъдещето на целия свят.

Информация: Николай Желязков, БТА