Щети и наводнения от пороите в три области

Щети и наводнения от пороите в три области. Благоевград, Смолян и Кърджали са най-пострадали. Докато в Банско за последните два дни паднаха към 40 л на кв. м, то в Кърджали само за девет часа се изляха 76 л. Това не остана без последствия. По централните улици има закъсали автомобили. 

По темата

Заради наводнението е затворена част от пътя за Маказа на изхода на града. Мобилните връзки са прекъснати в някои квартали на града.

35 са подадените сигнали за произшествия - има наводнени училища, детски градини, обществени сгради. Един от спасителните екипи изтегли закъсал автобус с пътници от залят с вода участък на булевард в града.

Осигурена е допълнителна техника за справяне с последиците от валежите.

Валежите там и в Западна България вече намаляват и скоро ще спрат напълно, но те се местят на изток. Потенциална опасност в следващите часове и през нощта има за Източна България, където могат да паднат до 50 л на кв. м. В сила е код оранжево за 11 области в страната.

Това са Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Шуменска, Варненска, Добричка, Силистренска и Разградска. Остава жълтият код за обилни валежи в 15 области на Западна и Централна България, без Видинска и Монтанска области.