Как се настаняват деца при приемни родители?

Спешна проверка на социалните след репортаж на NOVA. В новините ви разказахме как в Северозападна България търгуват с професията приемен родител. Там социални работници настаняват деца в приемни семейства срещу 300 лв. Ето как продължава историята.

Вече познавате Будинка. Приемен родител от 3 години. За да настани деца в дома си се съгласява да плати - на местния социалния работник Иванка Каменова. Плаща и за настаняването на още две деца.

ДЕЦА ЗА ПРОДАН: Прави ли се търговия с приемната грижа у нас?

Иванка Каменова живее в Крива бара. Там настанява 14 деца и превръща малкото населено място в своеобразен рекордьор. В нито едно друго село от областта няма толкова настанени деца и толкова приемни родители. От Агенцията за социално подпомагане вече проверяват на какъв принцип са одобрявани приемните родители в монтанското село.

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Чудото да бъдеш приемен родител на новородено

„Още вчера инспектората на Агенцията за социално подпомагане започна да прави проверки на всички случай, които е разглеждала социалната работничка. В конкретния случай грижите, които е полагала приемната майка към децата не е била според стандартите, които ние очакваме, затова децата са изведени и са настанени в нови семейства”, коментира министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Предизвикателството да станеш приемен родител

Будинка обаче твърди, че грижата за децата е била добра. А те са били изведени, защото е спряла да плаща.

Предстои да се реши на консултативен съвет дали при Будинка ще се настаняват отново деца като приемен родител.