Как ще се пренаредят силите в Народното събрание?

По темата

Новият български президент се казва Румен Радев. Той спечели с 23% преднина пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Генерал Радев получи подкрепата на 59,4% от гласовете срещу 36% за Цецка Цачева. Резултатите са на ЦИК, на база преброяването на 99 процента от бюлетините.

Имаме нов държавен глава, но ще избираме и нов парламент. Още снощи премиерът Борисов обяви, че подава оставка заради изборната загуба.

Смятат ли обаче хората, че България има нужда от предсрочен вот? Отговорите са от проучване на „Галъп Интернешънъл”, направено по поръчка и финансирано от NOVA.

За мнозинството българи нови избори не са необходими. Такова е мнението на 47 на сто. 37 процента са за извънреден вот, а 16 на сто са без мнение.

А как би изглеждал парламентът, ако изборите за него бяха днес?

Със сигурност следващото Народно събрание ще е съставено от 4 партии. Силите между ГЕРБ и БСП са изравнени. За партията на Борисов подкрепа дават малко под 31%. Столетницата печели почти 29 на сто. Трета сила е Патриотичния фронт с резултат от 7%. С разлика под 1 процент, четвърти са ДПС. Над 6% от българите ще гласуват с квадратчето „Не подкрепям никого”.

За първи път в историята на България сме изправени пред такъв казус – правителствена криза в последните три месеца от мандата на президента. Какво ни очаква оттук нататък – четете ТУК.