Причината – загубата на Цецка Цачева на президентския вот

Премиерът Бойко Борисов подава оставка. Тя ще бъде депозирана в първия работен ден на парламента след предизборната ваканция. Това обяви министър-председателят в неделя вечер, след като станаха ясни първоначалните резултати от президентския вот.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ГЕРБ ВИЖТЕ ТУК

Според тях ген. Румен Радев печели битката за „Дондуков” 2 с 59,7%. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева събра подкрепата на 35,3 на сто от избирателите.

ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ: По данни на "Алфа рисърч" при 100% от извадката Румен Радев - 59.7%, Цецка Цачева - 35.6%, "Не подкрепям никого" - 4.7%. Избирателна активност - 50.4%.
По данни на "Галъп" при 100% от извадката: Румен Радев - 59.1%, Цецка Цачева - 36.4%, "Не подкрепям никого" - 4.5%. Избирателна активност - 48.8%. И двете проучвания са поръчани и финансирани от NOVA.

След първия тур на вота министър-председателят се ангажира да се оттегли от поста си, ако Цачева не стане петият президент на България.

По темата

Има нова политическа ситуация в България. Става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство в този парламент“, каза Борисов.

Той беше категоричен, че ГЕРБ ще върне и мандата за съставяне на служебно правителство, който ще получат първи като най-голямата парламентарно представена политическа сила.

Оттук нататък ще подкрепяме политиките, които считаме за правилни”, обяви още Борисов.

Сред предложенията, които щели да срещнат подкрепа от страна на ГЕРБ, са и въпросите от референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Въпреки много условности, референдумът ясно показа, че повече от 3,5 млн. българи желаят промяна. Явно е, че политическата класа в този си вид не е наред и голяма част от хората се чувстват неудовлетворени. Ще гласуваме за това да отидем на 0 лева субсидия за партиите, за мажоритарния вот и дори намаляване броя на депутатите”, каза министър-председателят.

Той поздрави победителите в днешния вот и „колегите от ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи – да се разбие дясното”. 

"Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управлява", коментира още Борисов.

"Виждам много грешки в ГЕРБ, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха: "Нещо не е както трябва", категоричен беше премиерът.

Според него обаче всички, които до момента са обвинявали ГЕРБ в задкулисие, сега трябва да се извинят.

За нищо не съжаляваме, важно е да има мир и демокрация и да се спазват правилата”, заключи премиерът. И добави, че тепърва ще се правят анализи на това за какво избирателите са наказали управляващите.

Цялото изказване на министър-председателя гледайте във видеото.