Причината - премахването четири постройки, за които няма разрешително

Багери и жандармерия влязоха в „Арман махала“ в Пловдив, за да продължат със събарянето на незаконните къщи в квартала. Тази сутрин бяха премахнати четири постройки, за които няма разрешително.

Багери събориха незаконни постройки в Пловдив (ВИДЕО)

Някои от обитателите сами започнаха да събарят тухлите от незаконните си постройки. Преди три месеца тук бяха бутнати седем постройки. А в списъка попадат още 15 къщи. Всички те са построени върху общинска земя. За тях съдебните процедури са приключили и заповедите на район „Северен“ за събарянето им са влезли в сила.

По темата

Хората в квартала казват, че от 20 години са тук и задават въпроса защо посред зима трябва с децата да ги изкарат на улицата.

„В квартала сме от малки. Общо 13 братя сме. Аз съм с най-голямата къща за бутане. Казаха, че повече къщи няма да ни дават. От отдел „Закрила на детето” казват, че нямат право да ми бутат къщата. Имам седем деца, като едно от тях съм дала на държавата”, разказа за „Здравей, България” Мария Русева, чиято къща е в списъка с незаконни постройки, които днес трябва да се съборят. На семействата от съборените къщи е предложено да бъдат настанени в общински жилища и през следващите няколко месеца ще живеят там.

Къщата на Зоя е първата, която багера събори тази сутрин. Тя живее тук незаконно вече 20 години. Има три деца.

"Не знам. В момента съм в баба. И нея като бутнат не знам", оплака се Зоя Георгиева.

Исмаил и семейството му до последно отказвали да напуснат къщата си. Не вярвали, че ще бъдат принудително съборени. Едва вчера събрали мебелите и вещите си. Разрушили част от стените и изкъртили дограмата, преди багерът да ги унищожи.

Местните не отричат, че са тук незаконно. Но мислят, че акцията е политическа.

Според кмета на района, още преди 3-години обитателите на незаконните постройки са били предупредени, че предстои събаряне.

"Няма как да позволим всеки да строи на общинска земя. Основното ни съображени е, че тук от север ще минава продължението на бул. "Северен". Ще се разгръща ухо, което ще се качва на моста, ще слиза под моста. Става въпрос за инфрастуркутра", заяви кметът на район Северен- Пловдив Ральо Ралев.

Част от хората от съборените къщи вече са при свои роднини. Тези, които няма къде да отидат, ще бъдат настанени временно в общински жилища.

Репортер: Благой Бекриев