Искам да излизам с момичета, но нямам пари, споделя тийнейджърът Али

В сърцето на Атина животът кипи – приятелски компании пълнят заведения и ресторанти, тълпи работещи хора се возят с метрото. А само на няколко метра разстояние, край площад „Виктория”, бежанци в невръстна възраст продават телата си, разказва Си Ен Ен.

Търговията със секс винаги е съществувала на това място. Сега обаче сред „продавачите” са млади непълнолетни момчета от Близкия изток. Схемата е проста – контакт с очите, поздрав, въпрос за цигара.

ЕКСКЛУЗИВНО НА ЖИВО: Камера на NOVA "улови" група мигранти

На една пейка възрастен човек разтрива раменете на млад бежанец. Други обикалят площада на малки групи, за да огледат „възможностите” си.

„Това е игра. Има по-възрастни хора, които просто предлагат настаняване, храна, дрехи. Но разбира се, непълнолетните искат пари. Това е идеята: да намерят пари, за да стигнат незаконно до Централна Европа",  обяснява социалният работник Тасос Сметопулос пред Си Ен Ен.

Един от търсещите изход е Али. Той е на 17 години и е от Афганистан. Дошъл е в Европа, за да получи образование и се надява след това да вземе майка си при себе си. Сега е зависим – от дрогата и от клиентите си. Не харесва това, което прави.

Зад стените на лагера в Харманли (ВИДЕО)

„Това, което искам, е да излизам с момиче. Но нямам пари. Нямам и избор”, споделя Али пред американската медия.

Той, като повечето си приятели, набира клиентите си в парка. Обикновено това са местни хора, които плащат между 5 и 12 евро.

„Някои предлагат по 3 евро, други - по 100. Но аз не тръгвам с никого за по-малко от 60 евро”, разказва афганистанският младеж.

Много от бежанците вярват на обещанията на трафикантите, които също обикалят парка. И опитват да съберат нужните пари.

ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ ТЕХНИТЕ БРАТЯ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

За клиентите и трафикантите това е просто парче месо. Тези момчета са отчаяни и е много лесно да бъдат експлоатирани”, уточнява Тасос.

След сделката между ЕС и Турция през март, броят на проституиращите младежи се е увеличил. Анкара се задължи да приема обратно мигрантите, преминали от нейната територия към Гърция. Същевременно Брюксел обеща за всеки върнат мигрант да взема по един сирийски бежанец от Турция.

Това обаче блокира десетки хиляди бежанци в Гърция – страна, която не е способна да им предложи адекватни условия за живот.

1200 непълнолетни, които са без семействата си, все още чакат за убежище. Данните са на Атина. Реалният им брой обаче е по-висок.

Много бежанци не са се регистрирали, защото се страхуват, че ще бъдат върнати обратно у дома.

Властите заявиха, че ще обърнат внимание на проблема с тийнекджърите, продаващи телата си. А в това време момчетата като Али ще заработват въпреки унижението. 

Редактор: Гергана Тенева