Финансирането ще продължи и през 2017 година

Над 4 милиона лева е дала България на различни международни организации за справяне с бежанския проблем в Сирия и Африка през настоящата година. Това става ясно от писмен отговор на външния министър в оставка Даниел Митов до депутат от опозицията, предаде БГНЕС. Предвижда се финансирането да продължи и през 2017 г.

По темата

През 2016 г. външното ни министерство е отпускало средства за реализирането на проекти по т.нар. „програма за развитие”, с която се подпомага изграждането на социално значима инфраструктура и създаването на административен капацитет и работещи демократични институции основно в Западните Балкани и Черноморския регион.

ДО 4000 МИГРАНТИ ИЗБЯГАХА ОТ ЛАГЕР В ГЪРЦИЯ ЗАРАДИ ПОЖАР

За различни регионални проекти - като провеждането на Софийски форум по конкуренция, в който са участвали представители от държави от Западните Балкани, обучение на младежи от Източна Европа и Централна Азия за борбата със СПИН, управление на водните ресурси в държавите по река Меконг, са разходвани близо четвърт милион лева.

Почти половин милион лева са отишли за обучения и изграждане на административен капацитет на полицейските сили в Афганистан и Ирак, на Службата на Омбудсмана на Азербейджан, както и провеждането на курс по дипломация за служители на правителството, парламента и външното министерство на Афганистан. Изпълняван е и тристранен проект между България, Грузия и САЩ за насърчаване на икономическия растеж на Грузия. От българска страна в проекта са участвали представители на Агенцията за безопасност на храните.

СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ МИГРАНТИ КРАЙ КАЛЕ

Почти 1,3 млн. лв. са отишли за финансирането на общо 37 проекта в страни от Западните Балкани, в Молдова, Украйна и Виетнам. Значителна част от средствата са отишли за подпомагане на културни и образователни институции, посочва външният министър в оставка.

 Предвижда се финансирането на проектите да продължи и през следващата година.

„По този начин ще продължава да се утвърждава положителният образ на България сред страните партньори като донор на предвидима, последователна и съобразена с нуждите на страните-партньори помощ”, пише още Митов.

През 2017 г. се предвижда страната ни да продължи да финансира програми за борба с миграционните потоци, става ясно още от отговора на депутатския въпрос. Ще бъде изготвена и последваща оценка на изпълнението на програмата за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2013-2015 г.