Щетите от бунта са поправени, бежанците живеят в страх

За първи път след бунта в Харманли – поглед отвътре. Няколко дни след напрежението в лагера за бежанци - наш екип успя да влезе зад оградата на центъра. Възстановени ли са вече щетите и при какви условия живеят мигрантите вътре?

След бунта на бежанците – сега тук почти няма следа от щетите, които те са нанесли. Сградите, които бяха разрушени и почупени, вече са възстановени. Почти готова е и външната стена, която огражда лагера. Иначе след бунта от тук са изведени над 400 бежанци – предимно от афганистански произход – включително и 20 тази сутрин. Каква е историята на бежанците отвъд стените на лагера?

Лагерът в Харманли става от затворен тип от Нова година (ВИДЕО)

Отвъд тези огради животът е различен. Правилата също. За първи път след бунта влизаме в лагера. По пътя към спалните помещения ни съпътстват военни и полицаи. А тук ни посрещат детски усмивки. Но и изпочупени прозорци, които пазят спомена за напрежението преди дни. А след бунта повечето бежанци се страхуват. И отказват да говорят.

Приема ни Люляв. Войната в Ирак я довежда в центъра в Харманли преди две години.

„Майка ми е много болна. Това е моята сестра. И тя е болна. И няма кой да ни помогне. Моето семейство няма пари, нито за хубава храна, нито за лекарства, нито за лекари. Условията не са добри, ето, вижте – това е леглото спят двама от моите братя и една сестра. Тук на земята”, разказва ни Люляв.

СЛЕД БУНТА В ХАРМАНЛИ: Наградиха 294 полицаи

Оттогава със семейството си живее в тази стая. Заедно с другите си 8 братя и сестри, и майка си. Единствено баща й успял да избяга към Западна Европа. Тук те спят, готвят и се хранят.

„Двама от братята ми и една сестра спят тук. Трима души – на този матрак – на земята. Това е храната, не знам каква е дори, не е добра, ужасна е”, оплаква се Люляв.

Люляв ни показва и другите помещения в лагера. В тоалетните има мивки и течаща вода, но няма кранчета за топлата.

Нелегални мигранти денонощно минават през български села

„Вижте тоалетните. Погледнете как изглеждат. Ужасни са”, продължава да показва Люляв.

Въпреки мизерията, иска едно – да оздравят близките й. А за бунта й напомнят страха и изпочупените прозорци.

„Бяха афганистанците. Те създават проблеми. Ето, прозорците още са счупени”, показва Люляв.

Връщаме се обратно по пътя. Този път с директора на центъра.

„Работим и се стареем да подобряваме условията, но това е в момента. Запушват мивките по различни причини и след това нашите служители трябва да ги приведат в нормален вид. Не предлагаме лукс, но са добри. Грижа е на всеки сам да поддържа както собствената си хигиена, така и на помещението, в което се намира”, обяснява Димитър Захариев – директор на център за настаняване на мигранти в Харманли.

Връщат доброволно 50 афганистанци, на още 200 им обработват документите

Само преди дни всички тези сгради били изпочупени. Сега почти всичко е възстановено.

„Това е кухнята и столовата. Тук бяха счупени всички прозорци. Вътре също имаше поражения, някои уреди, освен прозорците. Имаше счупена дограма, която беше възстановена. Пораженията тук бяха на външната фасада. Бяха счупени и прозорците. Всички са възстановени”, обяснява зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

Съвсем скоро всички афганистанци от лагера ще бъдат изведени. И тук ще останат само семействата от Ирак и Сирия. Като това на Люляв. Зад дебелите стени на лагера. Където животът е друг.

Част от центъра в Харманли ще бъде преструктуриран в лагер от затворен тип. Изцяло от затворен тип от нова година става и центърът в Пъстрогор. 

Повече по темата гледайте във видеото