Местата за настаняване са оборудвани с всичко необходимо

Решаващ ден в Хитрино. В сряда беше спряно изтичането на газ и от последната обърната при тежката катастрофа цистерна. Подготвени са и фургоните за временно настаняване на семействата, останали без дом. Те са оборудвани с всичко необходимо за живеене. Разтоварени бяха в селскостопанския двор на съседното село Тимарево. 

По темата

Очаква се скоро да бъдат докарани и останалите фургони. След като бъдат премахнати преобърнатите цистерни, фургоните ще бъдат транспортирани там.

"Фургоните са оборудвани с електрически инсталации, имат готварски печки и всичко, което е необходимо за живеене. В момента е важно да ликвидираме последствията от аварията и на следващ етап ще преценим къде да бъдат разположени  в Хитрино", обясни началникът на Националния оперативен център на ГДПБЗН комисар Тошко Бързилов.

"Те са предвидени за хората, чиито домове са напълно унищожени и няма къде да живеят. След като се извърши оглед на място и сe установят жилища, които са потенциално опасни за живеене, ще се прецени дали има нужда от още фургони. На този етап те са предостатъчни", обясни кметът на Хитрино Нурдин Исмаил.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ФУРГОНИТЕ, В КОИТО ЩЕ СЕ НАСТАНЯТ ОСТАНАЛИТЕ БЕЗ ДОМ

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи на брифинг в селото, че от една цистерна все още изтича газ.

"Имаме пълната готовност като техника и логистика да продължим с извеждането на най-крайните цистерни. Надявам се в края на деня да имаме добри резултати", заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

Операцията по изтеглянето на авариралите цистерните от района на жп гарата в Хитрино вероятно ще отнеме 4-5 дни, ако се осъществява при планираните темпове на работа и в зависимост от метеорологичните условия. Техниката за това е налична, материалите - също.

"Нивото на застрашеност чувствително се свали в сравнение със събота и неделя, но все още има опасност за живота и здравето на всички, които са в отцепения периметър. Така че нека никой не опитва да пробива блокадата на периметъра, защото в момента има опасност за живота му", обобщи обстановката главният секретар на МВР Георги Костов.

С цел безопасност, ще се ограничи до минимум влизането на външни лица в района.

Репортери: Надя Ганчева/Благой Бекриев

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 
BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД