Хората от цялото село се опитват да се върнат към нормалния си живот

Евакуираните от Хитрино се опитват да се върнат към нормалния живот. Останали без домовете си, или далеч от тях, надежда им дават хилядите ръце, протегнати за помощ.

Всекидневно в разпределителния център в село Тимарево пристигат стотици колети с храна и вещи от първа необходимост.

По темата

„Лавина” от дарения и помощи не спира от първите часове на бедствието досега. Всички изпратени храни, вода и дрехи се събират в центъра в Тимарево.

Историята на семейството на Иво Пенелски, Адриана Пенелска и тяхното едногодишно детенце трогна много хора.

„Беше нещо страшно, ужасно. Спалнята ни хвръкна във въздуха. Детето ревеше. Такова нещо не съм преживявала”, разказа пред камерата на NOVA Адриана.

„На година и два месеца имаме внуче, което е без дрехи в момента. Купихме му няколко дрешки от втората употреба”, разказва бабата Галя Антимова. „С последните пари купихме кисело мляко и бисквити”.

Екип на NOVA се срещна с пострадалото семейство пред вратите на социалната служба. Държавата им отказала помощ заради липсата на адресна регистрация в Хитрино.

След излъчване на репортажа, хиляди им протегнаха ръка. И днес усмивките са на лицата им.

„Спряха ме, извикаха ни и ни дариха подаръци за малкия. Много им благодарим за това - живи, здрави да са”, заявява Иво Пенелски.

Страхът след трагедията обаче още е в сърцата им. Да бягаш с бебе на ръце, без да знаеш ще оцелееш ли, а край теб да падат горящи отломки. Да останеш на улицата в студа с една дреха на гърба и стотинки в джоба, без да има с какво да нахраниш детето си.

„Спя на светната крушка, просто ужаса, който изживяхме, не знам, аз не мога да го опиша, беше много страшно”, заявява Адриана.

Приютили ги родителите на Иво в Мадара.

Освен на тяхното семейство, социалните отказали помощ и на други, които нямат адрес в Хитрино. Оказа се обаче, че изход има и парите ще бъдат изплатени от службите по адресите от лична карта.

„Те там подават необходимите документи. Нашите дирекции правят запитване до община Хитрино и след получаване на потвърждение, съответно тази сума ще им бъде изплатена веднага”, обясни Цветан Васев, директор на Агенцията по социално подпомагане.

Семейството на Иво днес получи удостоверения за регистрация в Хитрино, предстои да получат и социалната помощ. А даренията, идващи тук не спират. Разпределението им продължава и утре.

 

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Български Червен кръст (за преводи от България);  Bulgarian Red Cross (за преводи от чужбина)

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД