Премиерът в оставка говори пред журналисти в Брюксел

Премиерът в оставка Бойко Борисов би подкрепил кабинет с мандат на РБ само за да се променят изборните правила. Това обясни Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

По повод предстоящите разговори с Реформаторския блок относно евентуално съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, Борисов каза, че ГЕРБ им дължи този разговор заради досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции, предадоха от правителствената пресслужба.

По темата

Основен мотив за евентуална подкрепа би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ БРЮКСЕЛ ВИЖТЕ ТУК

„Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.

„Единственото изключение, за което си заслужава да се оттегли малко във времето и то само с толкова, колкото е до приемането на избирателния закон. Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има”, категоричен беше Борисов.

Той отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание „да се шикалкави”:

„Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот”.

Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, „иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами”.

В Брюксел Борисов се срещна с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Не очаквах срещата, тя се проведе по негова инициатива”, заяви Борисов. „Въпреки че сме от различни политически семейства, не очаквах да се отнесе толкова ласкаво. Така високо да оцени дейността ни, особено борбата с контрабандата и приходите в бюджета, реформите, които сме направили и увереността, че това е правилният начин да се стигне до отпадане още в следващата година на мониторинговия механизъм. Нещо повече, той настоява да дойде още февруари в България, за да обясни ролята на това правителство и всичко, което е направено през този период. Той дава изключително добра оценка и на г-жа Захариева, и на всички в парламента, които са работили по тази тема. Учуди ме това, че той пожела да пусне съобщение до медиите”, коментира премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Борисов заяви още, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС.

„Проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи – така както е при всички други европейски държави”, каза премиерът.

Попитан относно бъдещия български комисар, министър-председателят посочи, че ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство. „Лесно може, законът ни го позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Така съм изразил и становището си на среща с г-н Юнкер”, каза Борисов.

По темата за спирането на мигрантските потоци премиерът посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия.

„Още веднъж призовавам президентите на големите държави, които воюват там, да осигурят коридори за мирните хора, да се намери решение. Това е допълнителен риск за България, защото пътят, по който минават бягащите от тези разрушения и ужас, минава през България и Гърция”, коментира Борисов.

Той подчерта, че правителството е предприело всички мерки, за да бъде минимализиран натискът по българо-турската граница.

 „В същото време партии, които изкараха цялата си предизборна президентска кампания с тези как ще изхвърлят афганистанци и бежанци, ние по директивите, спазвайки всички конвенции, средно по 30 човека на ден изпращаме обратно на мястото, откъдето са дошли, внимателно, тактично, по всички правила и спазване на човешките права. Така само може да стане. Другото са празни, популистки долни обещания, които не могат да станат. Те го знаеха, но го говореха. А ние го свършихме”, каза Борисов.

По отношение на удължаването на санкциите срещу Русия, министър-председателят посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС. „Предупредил съм, настоях, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с тези санкции. Ако сме заедно е по-добре, или изобщо да няма санкции, но Европа и САЩ да действат в синхрон. Предупредил съм за това”.

Премиерът Борисов посочи също, че изрично е настоял споразумението с Турция да продължи, макар темата да е извадена от дневния ред на Европейския съвет, заради крайните позиции на някои държави, които не са в интерес на България, „защото с механизмите, инструментите, с които може да се въздейства на Турция в този предприсъединителен период, разговорите, споразуменията, които имаме с тях, на българо-турската граница е спокойно”.