Тема на разговор ще бъдат и преговорите за членство на Турция в ЕС

Като за последно в една трудна и повратна година европейските лидери се събраха за работна вечеря в Брюксел. Те дойдоха в белгийската столица с различни мнения за решаването на ключовите проблеми - овладяване на нелегалната имиграция, преговорите с Турция, подхода към Русия по отношение на сирийския конфликт и подхода към Великобритания след Brexit. Британският премиер Тереза Мей обаче няма да присъства на вечерята.

По темата

Българските интереси ще защитава премиерът в оставка Бойко Борисов. Той проведе и среща на четири очи със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Основната тема на разговор беше бъдещето на мониторинговия механизъм за България и Румъния. Десет години след влизането на страната ни в ЕС, ние все още сме под наблюдение и следващият доклад се очаква в края на януари.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ С ТИМЕРМАНС ВИЖТЕ ТУК

Вниманието на страните-членки се фокусира върху мерките срещу нелегалната имиграция. Европейските лидери отчитат успех в пресичането на Балканския маршрут. Потокът на нелегални имигранти през Гърция и Балканите е занулен, отчита Европейският съвет.

Не такова е положението с идващите по Средиземноморието и Италия.

Брюксел иска да насочи средства и усилия и към Либия, за да може още от там кандидат-имигрантите да се връщат у дома, ако не отговарят на условията за получаване на бежански статут.

България пък иска гаранции за подкрепа в опазването на външната ни граница.

Санкциите срещу Русия и преговорите с Турция са темите на раздора и не намират единно мнение и затова не се очакват нови решения.

От Брюксел Борисов намекна, че предложението ни за нов еврокомисар вероятно ще бъде жена, защото според него по-лесно ще получи подкрепата на депутатите. От началото на следващата година българският еврокомисар Кристалина Георгиева става директор в Световната банка.

Кореспондент: Антоанета Николова