Очевидно тези дни ще мерим шансовете за кабинет в проценти

След като Бойко Борисов даде шанс за сформиране на нов кабинет, без да се ходи на избори, совалките вече започнаха.

По темата

Очевидно тези дни ще мерим шансовете за кабинет в проценти. Вчера те бяха 20, а днес, според шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, вече се покачват. 

Колкото и да са процентите, факт е, че към днешна дата нагласите сякаш са повече да има правителство, отколкото да няма. Официалната причина е парламентът да остане до приемането на мажоритарния вот съгласно волята на референдума.

 Защо това стана важно сега, а не още при връчването на първия мандат, не знаем. Факт е обаче, че дотук парламентът имаше възможност да се съобрази с другото решение от референдума - за намаляването на депутатската субсидия. И не го направи.

След като от Брюксел Бойко Борисов даде зелена светлина да се говори за ново правителство, в парламента потече оптимизъм. И процентите шанс взеха да се покачват.

„Мога да кажа, че действително говорим вече за над 20%”, заяви Цветан Цветанов.  

Все пак Цветанов оставал по-скоро скептик. От СДС обаче му доляха увереност. И заявиха, отново в проценти, че вратата на ГЕРБ към ново-старо правителство никога не е била затворена.

„За мен сигналите никога не са били на 100% от страна на ГЕРБ, напротив. От ръководни фактори съм чувал за възможност и вариант да се състави правителство. Ние опитахме, а сега определено шансът нараства”, коментира Костадин Марков, зам.-председател на СДС.

Синият депутат обаче отказа да смята с колко процента се отворила вратата.

Голямото гадаене се подсили от категоричното мълчание на Меглена Кунева - вицепремиер в оставка, лидер на партия ДБГ и партньор в Реформаторския блок.

„Страхът от служебен кабинет, излъчен от президента Радев, е достатъчно силен и сериозен аргумент това насипно мнозинство, изгубило доверието на българските граждани, да се опита да сглоби правителство”, коментира Желю Бойчев от БСП.

Обречен опит, смятат и в БСП, и в ДПС.

„Според нас това Народно събрание е изчерпано. Нещо повече - това Народно събрание е вредно”, заяви Мустафа Карадайъ.

Що се отнася до въвеждането на мажоритарното гласуване, което внезапно се превърна в ключов аргумент за спасяване на парламента, от ДПС в свой стил поднесоха изненада. Ще го подкрепят. Но не защото го искат, а напук.

„Всеки, който възнамерява да прави популизми по каквито и да е теми, включително изборни системи, ние ще обсъдим много внимателно и ще им подкрепим популизмите”, заяви Карадайъ.

Каква точно да бъде мажоритарната избирателна система също е тема, по която между отделните парламентарни играчи се очертава сериозен сблъсък.