Момчето страда от тежка мускулна дистрофия

Отличник по програмиране се бори за живота си с помощта на „Българската Коледа”. Лечение за неговата болест още няма, но има начин развитието й да се повлияе с рехабилитация. 

По темата

Кирил е избрал да профилира финанси и счетоводство в училището във врачанското село Хайредин. "Едно от основните ми задължения е да ходя на училище и да съм отличник. Това за мен е най-важната цел”, сподели момчето.

Тази цел вече му се отплаща, защото за шестиците в бележника получава всеки месец стипендия от 27 лева. Не са много, но са му стимул, признава Кирил и вече гони следващата си цел – да стане програмист.

Докато гони мечтите си, Кирил трябва да се бори за живота си. Момчето страда от тежка мускулна дистрофия. С всеки изминал ден мускулите му изсъхват. Не може да се движи сам, а само с инвалидна количка.

Вече шест години, ръцете и краката на Кирил замества неговата майка. Тя и съпругът й са до него постоянно, защото мускулите на момчето са толкова отслабнали, че не може  сам да управлява и движи инвалидната си количка.

Болестта прогресира бързо, а лечение за нея все още не е открито. Затова най-важното за Кирчо сега е рехабилитацията. Два пъти в годината момчето пътува до Враца на рехабилитация, през останалото време семейството плаща на специалист. Суми, които са непосилни за тях и за които се надяват „Българската Коледа” да им помогне отново.

Всеки, който иска да помогне на Кирчо и на децата като него като може да изпрати SMS на 1117. 

Репортер: Биляна Борисова