Към настоящия момент няма данни за организиране на терористично нападение у нас

"През територията на България преминават членове на терористични организации, опитващи да достигнат до Западна Европа”, заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. 

По темата

По думите й към настоящия момент не са постъпвали данни за организиране на терористично нападение на територията на страната и срещу българските интереси в чужбина.

За подобряване на мерките за сигурност на българските граждани след терористичните актове в Берлин, Цюрих и Анкара, Бъчварова заяви, че Консултативната група е решила да се запази настоящата трета степен “ниско ниво” на заплаха, съгласно националния план за противодействие срещу тероризма.

Освен това е разпредена и степен на готовност “жълта” (предупреждение) за всички структури на МВР с акцент върху засилване на граничния контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишни празници. Тези мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства в България, Турция и рисковите държави.

"Не е постъпвала конкретна информация за заплаха към конкретни чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, на посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации”, уточни Румяна Бъчварова.

Тя увери българските граждани, че няма заплаха и всички институции по време на празниците ще предприемат по-завишени мерки за сигурност и безопасност.