Турските власти търсят поръчителя на разстрела

Шестима души са в ареста след убийството на руския посланик в Турция. Руски и турски криминалисти започнаха съвместно разследване на покушението в Анкара.

Кой всъщност е убиецът на Андрей Карлов? 

По темата

Докато руският посланик говори, убиецът се вижда зад гърба му. Мевлют Алтънташ чака 7 или 8 минути от речта на Андрей Карлов преди да го убие.

Властите все още не са сигурни какво кара един турски полицай да извърши такова шокиращо престъпление. Не е ясно дали Алтънташ е свързан с някакви групировки. От виковете му след убийството се разбира, че е против руската операция в Алепо.

Първите мерки бяха арестът на няколко души, свързани с Алтънташ. Сред задържаните са родителите му, сестра му и двама други роднини. Арестуван е и съквартиранта му, с когото са делили апартамент в Анкара. Засега обаче малко неща показват нещо необичайно.

Мевлют Алтънташ е роден в град Сьоке, недалеч от Измир през 1994 г. Завършил е специална школа, която подготвя бъдещи полицаи. Не е бил на работа, като е посочил медицински проблем, но не е ясно дали е имал такъв, или е освободил време, за да извърши атентата.

Според турските медии е активирал метал-детектор на влизане в галерията, където стана покушението, но показал полицейските си документи и го пуснали.

Някои медии в Турция обвиниха организацията на проповедника Фетулах Гюлен. Но и за подобни връзки между убиеца и гюленистите засега няма никакво доказателство. Алтънташ беше убит при акция на специалните служби минути след покушението. Според полицията той е стрелял по полицаите в продължение на 15 минути и е трябвало да бъде елиминиран.