Тежките инциденти тази година са повече в сравнение с 2015-а

Тежките пътнотранспортни произшествия са се увеличили в сравнение с миналата година, информираха от Пътна полиция. През 2016 г. те са общо 7194, което е със 178 инцидента повече в сравнение с 2015-а. Жертвите на пътя са 684, а ранените – 9067.

По темата

През 2015-а в периода 23 декември-3 януари са станали 201 тежки инцидента на пътя, с 16 загинали, включително и едно дете. Най-много катастрофи е имало в Пловдив, докато в Ямбол не е имало нито една жертва, сочи статистиката.

Във връзка с наближаващите празници са дадени указания на всички областни дирекции на полицията в страната. Ще има допълнително полицейски екипи в по-големите градове за подпомагане на трафика. Предстоят и засилени проверки в курортните комплекси за шофиране с висока скорост, след употреба на наркотици или алкохол.

Забранява се движението на тирове по магистралите на 23 декември от 16.00 до 20.00 часа, както и на 26 декември и 2 януари от 14.00 до 20.00 часа. Очаква се най-натоварени да са пътищата от София към „Калотина” и в района на Кресненското дефиле.

Сериозен трафик се очаква и по магистрала „Хемус”, тъй като ремонтите там продължават. Създадена е необходимата организация за движение. Пътните полицаи съветват шофьорите да се движат със съобразена скорост, да спазват ограниченията и да не шофират след употреба на алкохол или наркотици.

От АПИ информират, че ремонтите на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” продължават. Именно там се очаква образуването на колони от превозни средства. Подготвени са обходни маршрути. Натоварено ще е движението и на Владая и по магистрала „Тракия”.

Препоръките към шофьорите е да тръгнат на път задължително с подготвени за зимни условия автомобили, въпреки че не се очакват валежи от сняг. Има обаче предпоставки за заледяване в по-усойните и високопланински райони.