Промени ли се градът след трагедията?

След кървавата терористична атака центърът на Берлин продължава да е блокиран. Стотици свещи и цветя има на мястото, на което камион помете посетителите на коледен базар и взе 12 жертви. Промени ли се градът след трагедията?

Мартин е фотограф и с апарата си обича да разказва истории. Тази, която ще видите – е за преди и сега. Преди атентата:

По темата

„Хората бяха много щастливи, усещаше се коледното настроение на всички. Беше украсено”, разказва фотографът Мартин Иванов.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕРЛИН СЛЕД ТРАГЕДИЯТА

Ето и историята му след атентата. Пристига на мястото минути след сблъсъка.

„Както всичко светеше, така изведнъж всичко изгасна. Хаосът, ужасът и шокът, който се виждаше по лицата на хората – грозна картинка”, разказва Мартин Иванов.

За преди и сега с най-голям страх говорят духовните лидери. Защото терорът педизиква страх, а страхът разделение – на наши и други.

Тази сутрин към призивите за толерантост се присъединиха и от българската православна църква. Но поставиха условие.

„Трябва да бъдем толерантни, но толерантността ни не трябва да е безгранична, а да е само тогава, когато хората искат да се поправя…Берлин няма да е същият”, споделя митрополит Антоний.

А Берлин не беше същият и днес. Тани Лилов добре познава тази улица, защото води към университета, в който учи. Днес обаче пътят е затворен.

„Няма да променя своето ежедневие. Ще продължа да посещавам местата, които са ми важни. Няма да се страхувам, защото човек така или иначе никога не знае какво му е писано”, казва Тани Лилов, студент в Берлин.

Всички са единодушни – преди и сега ще продължи да разделя Берлин. Но това не значи, че градът ще спре да обеднява. За да докажат това, бежанци и берлинчани се събраха пред коледния базар в центъра на града. И мненията им съвпаднаха. И на това семейство от Сирия.

„Нещастни сме и искаме да изразим чувствата си. Толкова съжаляваме”, казва Сана от Сирия.

„Ние сме срещу терора и срещу всички, които се опитват да направят нещо лошо на тази или която и да е друга страна. Затова се сърбахме да пеем заедно”, казва Амад от Сирия.

Повече по темата гледайте във видеото.