Решението беше приветствано с радост от активистите в страната

Китай обеща да наложи забрана върху цялата вътрешна търговия със слонова кост и обработка ѝ до края на 2017 г., предаде БГНЕС. Стъпка, която беше приветствана с радост от активистите в страната.

По темата

Костите на слоновете и особено техните бивни са особено търсени в Китай, където те са смятани за символ на висок социален статус. В някои случаи 1 кило достига цена от 1 100 долара.

Реформата се появява, след като през март Пекин обяви намерението си да разшири забраната върху вноса и на обработена, и на необработена слонова кост. Според „Синхуа” сега пълната забрана ще се отрази на "34 преработвателни предприятия и 143 места за търговия, от които десетки ще бъдат затворени още преди края на март 2017".

Решението беше приветствано от природозащитниците в страната, според които повече от 20 000 слона са били убити заради бивните си само през миналата година. По данни на WWF пък, в момента оцелелите четириноги бозайници наброяват едва 415 000.

От WWF обаче предупредиха, че подобни мерки трябва да се вземат и в Хонг Конг. От организацията се опасяват, че ако пазарът в Китай затвори, то в Хонг Конг неминуемо ще ескалира броят трафиканти на нелегално придобита слонова кост.