Отговаря Димитър Маргаритов, председател на КЗП

Значително успокояване на пазара на бързите кредити след промените в закона, но все още опитите за измама остават. Това стана ясно от думите на Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

По темата

„Разгледахме общите условия на всички фирми, които осъществяват такава дейност. Оказа се, че има неравноправни клаузи. Те поставят потребителя в неравностойно положение”, обясни Маргаритов.

Какви са най-честите нарушения?

При проверките експертите са се натъкнали на незаконни лихви, незаконни такси и договори, при които без основание кредитът става предсрочно изискуем. Освен това са открити договори с липсващи параметри или такива, които забраняват сключването на договори с други фирми.

„Договор с липсващи параметри означава, че потребителят подписва едно заявление, в което има липсващи полета. Обикновено те касаят както сумата, която ще бъде получена, така и тази, която ще бъде върната. Тя се добавя от самата институция, която ще даде кредита”, обясни Димитър Маргаритов. „Търсят някакви вратички, с които да увеличат стойността на тези кредити, защото са високо рискови”.

Нарушения са открити почти при всички дружества, но повечето нарушения са били отстранени доброволно.

Какви капани крият бързите кредити – гледайте повече във видеото!