Бившият финансов министър ще отговаря за неизгодна сделка за 20 милиона лева

Прокуратурата търси бившия финансов министър Симеон Дянков, за да му повдигне обвинение за престъпление по служба, свързано с приватизацията. 

По темата

Въпреки че всички знаят, че бившият финансов министър работи в САЩ и Великобритания,От прокуратурата търсят Дянков на българския му адрес, а на СДВР е възложено да го открие.

Обвиненията срещу него не са съвсем ясни, но е ясно, че ще бъдат за същата сделка, по която бившият енергиен министър Трайчо Трайков се сдоби с обвинение на връх празниците - ЕВН.

Парите от сделката за приватизацията на миноритарния дял на ЕВН не отишли в Сребърния фонд, както е по закон, а се излели в специално създадена Държавна консолидационна компания, оттам в държавната хазна. 

"На практика са ощетени българските пенсионери", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Самият Дянков заяви във Facebook, че ще съдейства на институциите "по всички интересуващи ги въпроси". 

Според прокуратурата, Дянков действал в комбина с вече обвинения за безстопанственост Трайчо Трайков. Бившият енергиен министър не се погрижил достатъчно добре акциите да бъдат продадени на достатъчно висока цена. Нанесените щети били за над 20 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

"Те са си сметнали някаква цена на остатъчния брой акции и те казват, че са могли да бъдат продадени по-скъпо. Да твърдиш, че правиш пазарна оценка, след като пазарът е дал цената, ми се струва прекалено самонадеяно", коментира Трайчо Трайков. 

Според прократурата цената на една акция е занижена многократно и ако през 2003-та тя е струвала над 1600 евро, то през 2011-та е продадена за почти двойно по-малко. Защото била използвана неправилна, според прокуратурата, методика за пресмятането на цената.

"Всички акции са били купени от мажоритарния собственик на изключително ниски цени", коментира Арнаудова. Самият Трайчо Трайков работеше в ЕВН преди да стане министър. "Тази сделка е извършена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. какъвто е законът", коментира Трайков. 

Агенцията е тази, която е наела консултантската фирма, одобрила е методиката и цялата сделка и я е пуснала на фондовата борса. Обвиняеми от фирмата- консултант вече има. От Агенцията по приватизацията, която е извършила сделката - не.

Според Трайчо Трайков прокуратурата отново действа под политическо влияние, а обвиненията няма да издържат в съда.  Трайчо Трайков припомни още, че сделката е била одобрена от Комисията за финансов надзор, по чийто сигнали днес прокуратурата повдига тези обвинения.