Това съобщи самият той в профила си във Facebook

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и кандидат за президент в последната кампания Трайчо Трайков е обвинен от прокуратурата в умишлена безстопанственост. За това съобщи самият Трайков на профила си във Facebook.

По темата

Конкретният повод е продажбата на 33% от ЕВН, извършена през 2011-а. Сигнал за нередности по тази сделка беше подаден през 2013-а от Стоян Мавродиев - бившият шеф на Комисията за финансов надзор. Според Мавродиев, загубите за държавата от продажбата били около 87 милиона лева. А каква е конкретно вината на Трайков, прокуратурата ще обяснява утре. 

Прокуратурата намира основания в продажбата на миноритарния пакет акции на ЕВН през 2011-а. Сделка, която била неизгодна, според обвинението. Тогава Трайков заема поста министър на икономиката, енергетиката и туризма. От прокуратурата потвърдиха обвиненията, а подробности щяло да има след ден. Самият Трайков отказа коментар сега, но вече няколко пъти е коментирал прокуратурата и очакваните обвинения

"Българската прокуратура не работи много принципно и обслужва политически цели в конкретни моменти", заяви той в края на октомври, когато гостува в "Здравей, България".

Досега клиенти на прокуратурата станаха Петър Димитров, Румен Овчаров и Делян Добрев – всички заради сделки по проекта „Белене”

А освен в енергетиката, прокуратурата влезе и в други сектори. След проверка на здравеопазването с обвинения се сдоби Петър Москов – за бартера на ваксини с Турция. А самолетите МиГ 29 донесоха обвинение на военния министър Николай Ненчев.

В крайна сметка 2016-а приключи с общо шестима обвинени министри. А 2017-а започва с разяснения по последното обвинение. Трайчо Трайков пише в профила си, че „започва година, през която ще получим много отговори”.