Колко точно сме задлъжняли и защо?

Празници на кредит. Този декември експертите отчитат бум на изтеглените бързи заеми. Колко точно сме задлъжняли и защо?

Еуфорията на Коледа не се е отразила добре на сметките ни. И през декември, който обичайно е силен за заемите, изтеглените бързи кредити са с между 8 и 10 на сто повече от последния месец на 2015-та. Няма нищо страшно, но ако по най-бързия начин - най-много до края на януари - влезем отново в равномерна финансова крачка и ги погасим. Защото този тип заеми обикновено вървят с висока лихва.

Най-трудният въпрос като си тръгва годината е как ще я караш до края и какво ще правиш със следващата.

По темата

„Пенсията ми е 190 лв. пенсия. За накъде напред? За хляб или за ток?”, пита Сергей Георгиев, клиент на фирма за бързи кредити, с. Дренково, Благоевград.

Изборът между хляба и тока принудил Сергей от благоевградското село Дренково да изтегли заем набързо.

„Купих на внучето очила и парите отидоха”, разказва Сергей

Сега се връща при бързите кредити, да връща парите. Като Ваня. За нея от две години бързите кредити спасяват положението. Спасили Коледа. А сега: и януари.

„Това е най-бързият и лесен начин, банките малко системата е тромава”, казва Ваня Димитрова, клиент на фирма за бързи кредити.

Експертите напомнят: да внимаваме с бързината и да върнем кредита най-много до месец.

„Ако изтеглим 1000 лева и разсрочим връщането за 5-6 месеца, връщаме понякога 2000”, обяснява кредитният консултант Тихомир Тошев.

Затова, за суми над 500 лв. консултантите препоръчват само банкови кредити. Но в никакъв случай въртележка на постоянни заеми. Според фирмите за бързи заеми, най-търсените "пари веднага" са до 500 лв., с връщане до 3 месеца.

„Около 60% от нашите клиенти са банкови клиенти и с висше образование. По-скоро бих дала съвет да преглеждат внимателно фирмите, които използват”, казва Станислава Стратиева, маркетинг мениджър на фирма за бързи кредити.

15 на сто от клиентите на бързите кредити закъсняват с вноските над 90 дни. Тогава за тях разбират и колекторите.

„Плащаме цената на празниците”, обясни Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.

А цената се усещала два пъти годишно. След Коледа и след лятото. А за да няма финансови кризи, правилата са измислени. Ако не, поне да си плаща вноските.

Повече по темата гледайте във видеото.