Това показват данни на S&P Global

Икономическата активност в частния сектор на САЩ се забави изненадващо през април, достигайки 4-месечно дъно заради отслабването на експанзията в сферата на услугите и свиването на промишлената дейност. Това показват предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global за този месец намалява до 50,9 пункта от 52,1 пункта през март, докато пазарните очаквания бяха за символично понижение до 52,0 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от декември 2023 г. насам, но за 15-и пореден месец той се задържа над важното ниво от 50,0 пункта - водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

PMI индексът на активността в промишлеността падна изненадващо до 4-месечно дъно от 49,9 пункта, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 5-месечно дъно от 50,9 пункта.

Фед: Намаляването на лихвите вероятно ще се отложи

Индексът на трудовата заетост, който след следи внимателно от Фед, пък спадна за първи път от юни 2020 г. насам, като намалението беше фокусирано главно в сферата на услугите.

Индексът на новите поръчки, получени от частния бизнес, спадна до 48,4 от 51,7 през март, първият спад от шест месеца насам, докато ценовият индекс за суровините спадна до 56,5, от шестмесечен връх от 58,7 през март. Все пак остава на сравнително високи проинфлационно ниво. Измерителят на производствените цени пък се понижи през април до 54,1 пункта от 10-месечни мартенски връх на ниво от 56,4 пункта, но също остава далеч над нивото от 50 пункта.

Проучването предполага, че икономиката на САЩ губи възходящия си импулс в началото на второто тримесечие в сравнение с периода януари - март и изглежда в подкрепа на търсените от Фед сигнали, че икономиката отслабва достатъчно, което да доведе до по-нататъшно намаление на инфлацията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase