Не сме уверени, че инфлацията се движи постоянно към целта от 2%, каза председателят на централната банка на САЩ

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви, че последните данни не дават на централната банка достатъчна увереност, че инфлацията се движи постоянно към целта от 2% в сравнение с напредъка, наблюдаван през втората половина на 2023 г. Според Пауъл вероятно ще отнеме „по-дълго от очакваното” преди инфлацията да се върне към целта на централната банка от 2 на сто и да оправдае намаляването на лихвените проценти.

„Фед се нуждае от по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2 на сто, преди да смекчи паричната политика", каза Пауъл по време на форум във Вашингтон.

ЕЦБ може да намали лихвите повече от три пъти

12-месечният базисен ценови индекс на личните потребителски разходи се промени слабо през март в сравнение с февруари, отбеляза Пауъл.

„Смятаме, че политиката е добре позиционирана да се справи с рисковете, пред които сме изправени. Ако по-високата инфлация се запази, може да поддържаме текущото ниво на ограничение толкова дълго, колкото е необходимо, като в същото време имаме значително пространство за облекчаване, ако пазарът на труда неочаквано отслабне", добави Пауъл.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase