В последните дни е регистрирана рекордна консумация на ток

Енергийната система на Гърция е на предела на възможностите си след възникналите сериозни проблеми, свързани с недостига на ток заради студеното време, съобщава БТА. 

По темата

Мощностите в южната ни съседка са поставени в състояние на тревога от втора степен. Енергийният министър Йоргос Статакис призова потребителите да избягват безцелната консумация на електричество и природен газ в часовете от 18.00 до полунощ. 

Ситуацията се оценява като критична, тъй като от понеделник вечерта потреблението на ток е достигнало рекордните за последните пет години стойности от 9 300 мегавата.

Като рекордно се отчита и потреблението на природен газ. Съобщава се още, че електрическите централи в Гърция работят на максимална мощност и в резултат на това запасите в газохранилището Ревитуса са паднали до пределни нива. 

Властите призовават да се ограничи консумацията на природен газ и от промишлените предприятия. Очаква се в сряда извънредно да бъдат доставени 114 000 куб.м газ от Алжир.

Гърция е забранила да се изнася ток за съседните страни. Така щели да се осигурят допълнителни 150 мегавата. 

От сряда на пълна мощност ще заработят и водноелектрическите централи, от които се очаква в мрежата да постъпят 2 400 мегавата, тъй като от няколко седмици извън експлоатация са четири централи на лигнитни въглища.