Системата е стабилна и може да го поеме, уверяват от ЕСО

Рекордно потребление на ток и природен газ  заради екстремно ниските температури! България освободи почти целия си студен резерв.

Очаква се във вторник вечер консумацията на електроенергия да достигне пика си за последните най-малко 20 години.

По темата

В понеделник са били изразходени рекордните до този момент 7700 мегавата ток. Потребени са и около 16 млн. кубика природен газ.

Опитите на българите да се стоплят в мразовитите зимни дни доведе и до инциденти.

Гръмнала печка в къща в град Рила заради спрян ток изпрати 10-годишно дете в болница.

Отоплителният уред, който бил с водна риза избухнал, защото помпата спряла да върти водата и налягането се вдигнало. В момента на взрива в къщата били две деца - на 8 и на 10 години. От ударната вълна по-сериозно е пострадало по-голямото момченце. Сериозни поражение има по цялата къща.

Вече втори ден над 250 семейства са без ток  в района на Русофилите край Русе. Причината да са без електричество е авария. Хората разказват, че местността, в която живеят, се води вилна зона и е извън регулацията на Русе. Не се чисти и аварийните екипи нямат достъп до трафопоста.

Държавата обаче уверява, че това са единични случаи и риск за системата ни няма. Румъния отказа да ни даде ток назаем, защото и там обстановката е тежка, а държавата освободи почти целия си така наречен студен резерв. Ние пък сме дали отказа за отпускане на ток и на Гърция, и на Турция.

Енергийната ни система е стабилна. Това, че сме искали ток, не е нещо необичайно”, коментира министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Страната ни е готова да спре износа на ток, за да гарантира стабилността и доставките за крайните потребители. Гърция спира износа в полунощ.