Според прокуратурата той е извършил престъпление по служба

И Симеон Дянков се подреди на скамейката от обвинени бивши министри на ГЕРБ. Прокуратурата го уличи в престъпление по служба, по сделката за продажбата на 33% от EVN. Какво точно е прегрешението на Дянков?

По темата

Дянков е с обвинение по сделка, за която отгворност прокуратурата потърси от Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Според държавното обвинение Симеон Дянков е превишил властта си при тази сделка. Наредил на директора на Агенцията по приватизации да възложи оценка на акциите не на лицензиран оценител, а на инвестиционния посредник „Булброкърс”. Така, според прокуратурата, Дянков облагодетелстват фирмата с над 1 милион лева. 

Освен това парите не отишли в Сребърния фонд, както е по закон, а в бюджета. Така пък прокуратурата смята, че са нарушени интересите на пенсионерите.

Симеон Дянков не слезе от колата си. Нито преди, нито след като чу обвиненията си.

„Действията на Дянов са с цел да се облагодетелства „Булброкърс” да получи над 1 милион. Дянов не е действал сам. Прокопиев е подбудил и подпомогнал Дянков да извърши престъплението, като е дал съвети и разяснения и е указвал помощ точно по този начин да се продадат 33% държавни акции”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Представяте ли си Прокопиев да съветва Дянков, а те да не се познават? Тук прокуратурата в желанието си да бъде така убедителна, отговорна и авторитетна, е казала нещо, което не е вярно”, твръди Марин Марковски, адвокат на Симеон Дянков.

Другият обвинен - Иво Прокопиев заяви, че по време на сделката е бил в Сингапур.

„В този период от време, Прокопиев е имал идвания до България, срещи, разяснения, съвети как да се извърши продажбата”, добави говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Няма такива доказателства, които могат да ме убедят мен, че той е извършил нещо нередно. Знаете ли колко оправдателни присъди съм имал след това „те казват”, те казват, ама не могат да го докажат”, обясни Марин Марковски, адвокат на Симеон Дянков.

„Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми. Законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Дянков, не че има завидно присъствие на духа, но като много опитен икономист и понеже документите изключват обвинението, той е спокоен”, казва Марин Марковски, адвокат на Симеон Дянков.

А прокуратуарата обеща делото скоро да  влезе в съда. Тогава всички ще чуем събраните доказателства. 

"Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", коментира преди дни Иво Прокопиев. 

Повече по темата гледайте във видеото.