Сред тях са шефът на пункта и четирима началници на смени

Шестима - с обвинения в корупция след мащабната акция във Варненската митница.

По темата

При вчерашната операция спецслужбите откриха над 700 000. Сред обвинените са началникът на пункт „Варна-Запад”, четирима началник смени и един работник в спедиторска фирма.

Един от митничарите е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв., а останалите петима са задърани за 72 часа.

Според разследващите схемата е работела поне от четири месеца. Обвинените са се занимавали с искане и взимане на подкупи.

Спедиторите са събирали суми за митническите служители в рамките на около 1500 лева на контейнер, за да извършат действия по служба, които са длъжни да извършат”, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Плащайки на митничарите, за да си свършат работата, собствениците на стоките в контейнерите избягвали други такси.

Колко точно черни пари са спечелили служителите на пристанище „Варна – Запад” не се знае. При операцията обаче са открити стотици хиляди. По-голямата част от тях били у служителя на спедиторската фирма. Той е направил пълни самопризнания.

Останалите участници в схемата се събирали в дома му по веднъж месечно.

Към момента няма повдигнато обвинение за ръководител на групата, което според разследващите означава, че всички толкова са били свикнали със схемата, че не е имало нужда някой от тях да ги направлява.

Въпреки че първоначално със съмнения за участие в схемата бяха задържани 25 лица, засега обвиняеми са само шестима. Разследващите отказват да издадат имената им. Но пък продължават работа по случая и не изключват възможността кръгът на обвинените да се разшири.

Кадри от акцията на ГДБОП-Варна вижте във видеото по-долу: