Левите вече подготвиха управленска програма

По пътя към предсрочните избори БСП вече подготви и управленска програма. Акцентите - данъчни облекчения за млади семейства и за млади предприемачи. 

По темата

Макар да не си го призна в прав текст, Столетницата на практика се отказа от идеята си да въведе прогресивно подоходно облагане. Ако дойдат на власт, червените ще запазят плоския данък от 10 процента. Но с едно изключение - за най-богатите с месечен доход над 10 000 лева. Техният налог ще бъде 20%. В БСП сметнали, че ще го плащат около 7000 най-богати българи.

Старата си идея за данък „богати” БСП смени с идея за данък... много богати.

Драгомир Стойнев пояснява, че става дума за хората, които получават над 10 000 лева месечно доходи от заплати, наем, ренти.

За всички останали ще се запази сегашният плосък данък от 10 процента. Червените отричат това да е заден ход от вечната им битка за прогресивно подоходно облагане. Просто прогресията щяла да е само в две степени.

Тя върви в комплект и с друга идея - данъчни облекчения от 50 лева за всяко дете на работещи родители. 

Социалистите планират да запазят сегашните ставки на корпоративния данък и данък дивидент. А успешните млади предприемачи с поне петима служители и годишна печалба над 150 000 ще бъдат освобождавани от данък печалба за срок от 2 години.