Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП за прогресивен налог

По темата

Плоският данък остава. Парламентът отхвърли окончателно предложението на БСП за прогресивен налог.

Въпреки че от левицата обещаха сами да оттеглят предложението, докато не дойдат на власт, идеята влезе за обсъждане и предизвика остри спорове сред депутатите. Все пак "за" гласуваха 19, "против" 40, а 57 депутати се въздържаха. 

От БСП се заканиха, че рано или късно плоският данък ще отпадне, а критиците контрираха, че ако това се случи, ще се постигне много по-малка събираемост на данъците, тъй като укриването им ще се увеличи.

И през следващата година доходите ни ще се облагат с 10% - за всички, без значение колко получаваме. С решението си депутатите отхвърлиха възможността по-богатите да плащат повече. Ако прогресивното облагане беше прието - хората с доходи над 1400 лева щяха да плащат по-високи данъци върху парите си.

Въпреки обещаното – БСП не се отказа от прогресивния данък. И предложението влезе в залата. От левицата контрираха – да се отнемат пари от доходите на най-бедните с данъци не било справедливо. 

Аргументите „за” и „против” започнаха от това - ще се пълни ли хазната повече с новия данък.

Преминаха през това – кой ще спечели и кой ще загуби от промяната.

Въпреки че прогресивният данък не срещна подкрепа сред депутатите, дойде предупреждението.

"В близките няколко години то ще се случи – няма как да се избяга от това. Не може да се промени усещането на хората от несправедливост", каза Михаил Миков от БСП.

В крайна сметка - плащанията в брой остават до 10 хил. лева. А данъчни декларации фирмите ще подават по електронен път от 2018 година. 

И още едно важно решение – от нова година поскъпват по-масовите и евтини цигари – средно – с 10-15 стотинки. Така кутия от 4.70 например ще достигне близо 5 лева. По-луксозните марки пък ще трябва да поевтинеят – дали това ще се случи ще зависи и от производителите и вносителите.