Премиерът Орешарски на практика отклони идеята на Станишев да се направи референдум

Правителството не планира промени в данъците - нито за бизнеса, нито за хората. Това обяви премиерът Пламен Орешарски по време на Националния форум правителство - бизнес. Така на практика премиерът отклони идеята на лидера на БСП Сергей Станишев да се направи референдум и хората да решат дали богатите да плащат повече.

 

Между чука и наковалнята се оказа финансовият министър Петър Чобанов. Той избра да застане зад запазването на 10% плосък данък за всички българи. Добави обаче, че ако се стигне до референдум и българите решат друго, тогава ще се мисли какво да прави правителството.

 

Бизнесът постави въпроса, след като от седмица говорим за така наречената реиндустриализация дали държавата няма да инвестира в предприятия, които имат нужда от помощ. Премиерът категорично отхвърли тази идея и каза, че няма да реанимират губещи предприятия. Той размаха пръст и на големите търговски вериги.

 

Трудно мога да си отговоря на въпроса защо големи търговски вериги внасят стоки от еднолични български търговци. Това силно ми намирисва на отклоняване от ДДС. Това е масова практика. Ако мислите, че под намаляване на административните тежести ще търпим практики на заобикаляне на законодателството и неплащане на ДДС, това няма да стане. Не знам защо е създадено впечатление, че правителството има намерение да ползва бюджетни средства за реиндустриализация”, категоричен бе премиерът.

 

Пред 600-те представители на бизнеса в НДК Орешарски заяви, че най-важното е да започне да се развива икономиката, да се постигне икономически растеж, иначе ще се стигне до провал. От развиването на икономиката и постигането на резултати всъщност зависят парите и за образование и здравеопазване в държавата.